Hjemmefødsel

 

I Danmark har du en lovsikret ret til at føde hjemme. Andelen af kvinder, der vælger at føde hjemme, er stigende. Den ligger på over 3 % af de fødende. Hvis du overvejer en hjemmefødsel, kan du læse meget mere i den artikel, jeg har skrevet her…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Hjemmefødsel

Det er en jordemoder, som alene varetager en fødsel i hjemmet. Ved en hjemmefødsel er jordemoderen til stede, fra du er aktiv i fødsel eller når du har brug for hende.

Hvorfor vælge at føde hjemme?

Nogle kvinder (eller deres partner) føler sig mest tryg ved at fødslen foregår på hospitalet. Andre er mest trygge ved at føde derhjemme i vante og trygge rammer. Det er vigtigste for, at fødslen kan foreløbe glat, er at du føler dig tryg og rolig, der hvor man skal føde.

Trygge rammer under fødslen medvirker til, at du oplever veerne som mindre smertefulde. Når du er tryg og afslappet så frigiver du mere oxytocin, som gør at veerne arbejder bedre, og fødslen måske går lidt hurtigere.

Flere undersøgelser viser, at kvinder, der føder hjemme har væsentligt færre indgreb og mindre behov for medicinsk smertelindring end kvinder, der føder på hospitalet.

Hvis du vælger at føde hjemme, skal du heller ikke ud af døren, når veerne er gået ind i den aktive fase, i stedet kommer jordemoderen hjem til dig. Jordemoderen bliver gæst i jeres hjem og er der på jeres præmisser. Efter fødslen har I ro og fred til at lære jeres nyfødte at kende i vante omgivelser.

Læs resten af artiklen længere ned ▼

Hjemmefødsel, føde hjemme

“Hvilke betingelser skal være opflydt for at du kan føde hjemme?”

Hvilke betingelser skal være opfyldt ved en hjemmefødsel?

Det frarådes fra hospitalernes side at føde hjemme, hvis ikke nedenstående punkter passer på dig.

Betingelser for at du kan føde hjemme:

  • Du skal vente ét barn i hovedstilling
  • Du skal føde til termin, dvs. mellem uge 37 + 0 til 41 + 6
  • Din fødsel går i gang af sig selv
  • Du skal være sund og rask og have en normal graviditet
  • Dine tidligere fødsler skal være forløbet uden komplikationer, som har en risiko for gentagelse (f.eks. kejsersnit, fastsiddende skuldre, fastsiddende moderkage, mere end 800 ml blødning efter fødslen)
  • Dit BMI skal være mindre end 35
  • Du venter et normalvægtigt barn
  • Du skal højst være fjerdegangsfødende (pga. forøget risiko for stor blødning efter fødslen, når man har født mange gange).

Er der andre forhold til stede, som kan have betydning for en hjemmefødsel, vil hospitalet tilbyde dig en samtale med fødselslæge for at finde ud af om du kan føde hjemme.

Er det sikkert at føde hjemme?

Det er i Danmark meget sikkert at føde  både på hospital og i hjemmet. De fleste undersøgelser viser ingen forskel på hjemmefødsler og hospital fødsler i forhold til sikkerhed. Der kan være forskellige tilstande som gør, at det er sikrest at føde på hospitalet.

Smertelindring ved en hjemmefødsel

Jordemoderen til en hjemmefødsel kan hjælpe med nogle få smertelindrende midler i form af steriltvandspapler, massage, varme, afspænding, lokalbedøvelse af mellemkødet og hjælpe dig med at bruge dit åndedræt. Nogle jordemødre kan også tilbyde akupunktur, hvis de er oplært i det.
Hvis du skal sys efter fødslen, kan du også få lokalbedøvelse.

Du kan ikke få medicinsk smertelindring som epiduralblokade (rygbedøvelse) eller pudendusblokade (bedøvelse i skeden).
De fleste der vælger at føde hjemme oplever at meget mindre behov for smertelindring. Måske fordi de føler sig mere trygge og jordemoder er tilstede hele tiden?

Overflytning til hospital under fødslen

Til en hjemmefødsel foretages der ingen indgreb, men det forventes at fødslen forløber helt spontant. Derfor vil jordemoderen anbefale overflytning til hospitalet, hvis hun skønner, at det er nødvendigt.
De hyppigste årsager til overflytning til hospitalet er:

  • For langsom fremgang i fødslen
  • Behov for yderligere smertelindring
  • Vandafgang i mere end 18 timer

Andre årsagen kan også være:

  • At fostervandet er grønt
  • Ændringer i barnets hjertelyd
  • Behov for yderligere behandling af moderen eller barnet
  • Kraftig blødning efter fødslen
  • Syning af større bristninger

Jordemoderen følger med og bliver hos jer på hospitalet. Afhængig af årsagen foregår overflytningen enten i egen bil eller i ambulance.

Hvis du overvejer hjemmefødsel

Hvis du overvejer at føde hjemme er det en god ide at tale med din jordemoder. Hun kan råde dig, hvis du er i tvivl.

Det anbefales generelt at beslutte sig i god tid for en hjemmefødsel, så du kan nå at forberede sig. Det gælder både den mental forberedelse – at være indstillet på hvilke rammer, der bliver omkring fødslen, og praktisk forberedelse – at være parat til fødslen og dagene derefter.

Med hjælp fra mentaltræning og de strategier, du lærer igennem mine fødselsforberedende lydfiler, vil du også kunne forbered dig til at føde derhjemme og samtidig kun føle lidt eller måske slet ingen smerte til din fødsel.

Fødselsforberedende lydfiler som gør dig klar til din hjemmefødsel

– læs mere her

Hvorfor er oxytocin så vigtig for fødslen?

Måske du stadig er usikker på, hvorfor oxytocin er så vigtig for din fødselsoplevelse? Eller du vil bare gerne vide, hvad du kan gøre for at øge oxytocin niveauet allerede i din graviditet?

Det og meget mere besvarer jeg i denne video.

En video om Oxytocin og dens betydning for fødslen.

Lydfiler til at øge oxytocin allerede i din graviditet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

7 + 8 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0