Graviditetskvalme

 

Har du også meget morgenkvalme eller graviditetskvalme? Her kan du få graviditetskvalme råd og læse meget mere om, hvad der er normalt og hvad du kan gøre i artiklen, som jeg har skrevet her under…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Lider du også af graviditetskvalme?

Hvis du er en af dem, der er så uheldig at komme til at lide af kvalme, skal du vide, at det er helt normalt. Mere end 2/3 af alle gravide oplever graviditetskvalme. De fleste om morgenen.

Det starter typisk omkring 6.-7. uge eller er måske startet før. Der er ofte værst omkring 9. uge.

Graviditetskvalmen skyldes, at din krop er på overarbejde, da den skal producere et nyt menneske og den største udvikling sker i starten. Derfor har din krop virkelig brug for byggesten, og hvis du ikke har så meget at give af, giver den dig kvalme, så du tager den med ro…

Læs meget mere og finde gode råd til at overvinde din morgen- eller graviditetskvalme længere ned på siden ▼

morgenkvalme, graviditets kvalme, graviditetskvalme

“Sådan kan du lindre kvalmen…”

Sådan lindre du graviditetskvalme

Indenfor den kinesiske medicin mener man, at vi gror vores børn ud af vores yin energi. og at det ofte er kvinder, som har yin underskud, som oplever kvalme. Normal genopbygger man yin ved hvile, meditation og afslapning. Det giver derfor god mening, at når kroppen ikke har nok yin til at gro et barn, så sørger den for, at du lægger dig ned og hviler, ved at give dig kvalme.

Drik mere væske og se positivt på morgenkvalmen

Så det første du kan gøre for at vende morgenkvalmen, er at se positivt på den. Din krop prøver virkelig på at skabe balance, så I begge har det godt. Så giv tid, tag måske et par fridage eller få en sygemelding et par uger til at komme oven på. Husk det vigtigst arbejde du laver lige nu, er at gro dit barn. Alt andet må komme i anden række.

Du bør også sørge for, at du får nok væske og spiser det du har lyst til. Det kan selvfølgelig ikke kun være slik, chokolade og flødekager, men det vigtigste er, at du får noget at spise, så din baby får noget at vokse af. Prøv dig frem og find noget du godt kan spise, som også er sundt for jer begge.

Ingen enkelt årsag til graviditetskvalme

Undersøgelser har ikke kunne påvise en enkelt årsag til, at man får kvalme, når man bliver gravid. Man regner faktisk med, at det er summen af belastninger, som forværre tilstanden.

Hvis du lider eller kommer til at lide meget af graviditetskvalme og/eller trang til at kaste op, er hvile, noget af det vigtigste du kan gøre.

Ryd ud i kalenderen for at slippe af med graviditetskvalmen

Den anden ting, som med sikkerhed vil hjælper er at rydde ud i kalenderen. Aflyse alt som ikke er absolut nødvendigt. Hvis du går på arbejde, så er det allerede rigeligt for din krop, når du gror et barn. Faktisk svarer det arbejde, som kroppen laver særligt i starten af graviditeten, hvor der en stor celledeling i gang, til et fuldtidsjob. Så der er måske ikke noget at sige til, at du er lidt mere træt i starten.

Protein er godt til graviditets kvalme

Faktisk er der meget som tyder på, at protein er godt – måske endda noget af det vigtigste at spise, hvis du har kvalme eller kaster op. Protein er ikke kun kød, men findes også i fx. Kidney bønner, æg, Skyr m.m.. Spis gerne protein til hvert måltid i en periode af 14 dage, så skulle det gerne blive meget bedre.

Flere råd til graviditetskvalme

Her er lidt flere råd, som kan hjælpe på morgenkvalmen/opkastning:

 • Drink tempereret vand uden smag når du vågner.

  Drik før du står ud af sengen. Drik meget væske gennem dagen. Du skal helst drikke 10-12 glas om dagen. God væske er især vand.

 • Undgå tom mave.

  Have noget snack på dit sengebord, som du kan spise, før du står op, f.eks. kiks, måske endda salte kiks. Hvis man har morgenkvalme og morgenopkastninger, kan man spise lidt “tørre” kulhydrater (fx kiks eller knækbrød), inden man står ud af sengen. Man skal ikke gå ud og tisse eller hente maden først, så virker det ikke. Man kan få sin partner til at komme med morgenmaden, mens man bliver i sengen, eller man kan forberede en bakke aftenen forinden, der står klar ved sengen. Nogle syntes også det hjælper at spise mandler, så du kan eventuelt have nogle liggende ved sengen, som du kan spise før du står op.

 • Stå roligt op.

  Giv dig god tid og stå roligt op om morgenen. Bevæge dig langsomt og undgå pludselige bevægelser.

 • Spis protein

  Protein er godt at spise til morgen og hver 2-4 time gennem dagen. Som proteinrige måltider anbefales kylling, fisk, nødder, bønner, soya produkter.

 • Spis små hyppige måltider.

  Husk også mejeriprodukter.

 • Indtag 50 mg B-vitamin
 • Drink ingefær te
 • Drik rødhindbærblade te i små sip

  (lavet af hindbærblade, ikke sort te med smag).

 • Prøv Sea-Bands

  De aktiverer et akupunkturpunkt, som afhjælper kvalme. Vær blot opmærksom på at vejledningen er forkert. Beskrivelse af punktet er forkert. Punktet ligger tre fingre oppe over håndledsfugen på håndleddets inderside. Knappen sættes oppe over de tre fingre ikke under den tredje finger.

 • Undgå fedtrig mad
 • Undgå krydret mad
 • Undgå alkohol
 • Undgå koffein
 • Kold mad bedst.

  Tolereres ofte bedre end varm mad.

 • Spis gerne tørre ting.

  Såsom kiks, tørt ristet brød, mandler og tvebakker.

 • Hvil flere gange om dagen.

  Det er godt at lægge sig ned og have en pude under hovedet og benene.

 • Spis lidt før du sover.

  Det kan være en hjælp at spise lidt, før man sover. Gerne yoghurt, brød, mælk, morgenmadsprodukter eller en lille sandwich. Det kan også hjælpe at spise lidt om natten, da det forebygger morgenopkastninger.

 • Undgå det som lugte.

  Hvis der er bestemte lugte, der udløser kvalmen og opkastningerne, kan man undgå dem.

 • Vent med tandbørstning.

  Det kan være fornuftigt at vente lidt med at børste tænder efter et måltid, så det ikke udløser opkastning.

 • Få frisk luft og lidt motion.

  Det er en god idé at gå en lille tur hver dag. Både fordi man kan trække vejret uden alt for store lugtgener, og fordi det øger appetitten. Man kan også sove for åbent vindue.

Advarsel:

Spis ikke ingefærtabletter. Ingefær er et traditionelt middel mod graviditetskvalme og indtages af mange gravide. Mange studier understøtter dets effektivitet mod kvalme, men der er nu i Danmark stigende bekymring omkring ingefærs virknings- og bivirkningsprofil. Ingefær som kosttilskud frarådes til gravide i Danmark. Der er dog ikke evidens for at fraråde ingefær i de mængder, som indgår i almindelig madlavning eller i te.

Hvis ingen af de ovenstående ting virker for dig, kan du prøve med akupunktur. Akupunkturs virkning på kvalme er dokumenteret i flere undersøgelser og anbefalet af WHO. Normalt skal man have mere end en behandling før kvalmen er væk.

Hvornår skal man søge læge, når man har graviditetskvalme?

Du kan måske spekulere på, om du bør søge læge, hvis du har meget kvalme eller opkast? Og det bør du hvis du:

 • kaster op mere end tre til fire gange om dagen
 • taber dig
 • får blodige opkastninger eller opkastninger, der ser ud som kaffegrums
 • taber mere væske, end du kan holde nede

Tegn på udtørring er svimmelhed, mindre urin (den bliver mørk og lugter stærkt), eller at du ikke kan tisse, har tørhed i munden og tørre sprukne læber.

Hvis du er urolig over sin tilstand eller tror, der er noget alvorligt i vejen, bør du altid kontakte lægen.

Hvis din graviditetskvalme er mest udtalt om morgenen, kan det være en god ide, at have lidt knækbrød eller kiks liggende på natbordet, og spise noget af det og også drikke lidt vand, før du står op.

Hvis du stadig har kvalme, når du når ud over 11.-12. uge, så sørg for at undgå at blive for sulten ved at spise små hyppige måltider.

Hvis du stadig døjer med graviditets kvalme, kan lydfilen til kvalme sikkert hjælpe dig

– læs mere her

Din indre rejse mod moderskabet…

Din baby kommer til at forandre livet, som du kender det.

Måske tænker du på om moderkærligheden bare kommer som et trylleslag, når du føder? Måske har du meget kvalme og dårlig samvittighed over at du “bare” ligger på sofaen, når du har fri?

De tanker, følelser og bekymringer, som du kan opleve undervejs, samt gode råd til, hvornår du kan fortælle, at du er gravid til andre, de mærkelige drømme du kan have og fødslens betydning for starten med babyen, er nogle af de emner jeg kommer ind på i videoen her ved siden af. Hvis du gerne vil blive klogere på din rejse mod moderskabet, så tjek videoen ud…

En video om din indre rejse mod moderskabet

Se hvordan du får en nydelses- og omsorgsfuld rejse mod moderskabet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

6 + 11 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
 • Din kurv er tom
0