Babyens oplevelse af fødslen

 

Din babys oplevelse af den kommende fødsel kan være svært at sige noget om. Dog er det lavet masser af forskning på området, som danner baggrund for denne artikel, som jeg har skrevet og du kan læse herunder…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Babyens oplevelse af fødslen

Din baby kommer ikke til verden som et ubeskrevet blad.

Nyere forskning har påvist, at ufødte børn sanser, føler, lærer og påvirkes i høj grad i fostertilværelsen og af fødslen.

Livmoderen er således babyens første læringssted. Der er en begyndende erkendelse af, at betingelser i forsterperioden skaber grobunden for sundhed, robusthed, styrke og velvære for babyen i den videre liv.

Med det i mente er det også vigtigt at understrege, at der findes ikke den optimale graviditet, som du skal leve op til.

Derimod er hver eneste graviditet og fødsel en unik, personlig og specifik påvirkning og forberedelse af fosteret til den konkrete verden, som det kommer ud i.

Du kan læse mere om babyens oplevelse af fødslen længere nede på siden eller se den video jeg har lavet om, hvordan babyen præges til det liv, den får også gennem fødslen. Den finder du nederest under artiklen.

Babyens oplevelse af fødslen, Babyens præges til det liv den får, babys oplevelse

“En voksen ville få et traume, hvis man oplevede det en baby gør…”

Babyens oplevelse ville give en voksen et traume.

Der er ingen tvivl om at en voksen ville få et traume, hvis man oplevede det en baby gør under en fødsel. En voksen er nemlig i stand til at forstå og reflektere over oplevelsen, og det skal man kunne, hvis det skal kaldes et traume.

Da en baby ikke forstår eller kan reflektere er det tvivlsomt, om den oplever det som et traume.

På den anden side kan en baby godt blive traumatiseret ved fødslen, hvis det trækker ud…

En fødsel lever op til parametrene om et traume, men man kan jo ikke spørge en nyfødt om, hvordan den oplevede fødslen.

Dog kan man godt opleve, at babyer, som har været igennem en meget lang og svær fødsel, er mere pylrede og grædende som helt små. Det kunne måske godt tyde på, at det kan være en traumatisk oplevelse – hvis det altså trækker ud og er en svær fødsel.

Det er det tidspunkt nogensinde, hvor man kan måle den højeste forekomst af adrenalin i kroppen, hvilket tyder på at babyen udsættes for noget stress.

Måske er det bare naturligt?

På den anden side mener andre forsker, at naturen sikre, at vi ikke traumatiseres, når vi fødes. For at det kan være et traume, skal man huske nok til forstå, hvad man har været udsat for, og det mener man ikke babyer gør.

Selvom det høje adrenalin niveau tyder på, at babyen er stresset, så forstår den ikke oplevelsen og kan ikke reflektere over den bagefter. Så at det skulle være traumatiserende er måske at gå for langt. Måske er det bare naturligt. Dog ved vi i dag, at følelser sætter sig i vores underbevidsthed, så derfor er babyens oplevelse af stor betydning for den senere liv.

Også mors oplevelse af fødslen har stor betydning

I og med at mor og foster er så tæt forbundet, så har det også en betydning, hvordan fødslen opleves af den fødende.

Vi ved i dag, at moderens og babyens nervesystemer snakker sammen og påvirker hinanden. Det er derfor vigtigt, at den fødendes nervesystem er i balance.

Så der er styr kæmp/flygt mekanismen i vores krop. Hvis vi oplever fødslen som noget farligt, vil vi udskille adrenalin, som er et stress hormon, som hæmmer veer, hvilket øger risikoen for et forlænget fødselsforløb.

Et langvarigt fødselsforløb øger også risikoen for indgreb, komplikationer og en stresset baby. Under gunstige vilkår er der en fin balance i den fødendes hormoner og fødslen forløbere nemmere.

Hvad du kan gøre for at sikre den bedst mulige fødsel ?

Det er vigtigt, at den fødende føler sig tryg og i sikkerhed, så udskiller hun mere oxytocin, som fremmer veer og får hende til at føle sig godt tilpas. Din partners vigtigste opgave under fødslen er at være garant for, at du kan føle sig sikker og tryg. Jo mere rolig og afslappet din partner virker, jo mere rolig og tryg kan du føle dig. Din partner bør derfor også gennemgå fødselsforberedelse, da viden om fødslen hjælpe til at bevare roen. Samtidig er den følelsesmæssige støtte fra en velforberedt partner af stor betydning for fødselsforløbet.

Det essentielle er at være afslappet i både krop og sind. Så får du den mest skånsomme fødsel og dig og din baby. Dermed bliver babyens oplevelse af fødslen også godt. 

Derfor bør fokus også være på mentaltræning, så afslapning og mentale strategier kommer helt naturligt under fødslen.

Noget du ikke skal tænke over, men som bare er noget du kan være i og have følelsen af kontrol over. Det kan du få gennem de fødselsforberedende lydfiler, som jeg har designet netop til dette formål…

Hvis du også vil sikre dig den bedst mulige fødsel og start for både din baby og dig

så læs mere her

Vidste du, at din baby påvirkes allerede i din mave til det liv den får ?

Din baby kommer ikke til verden som et ubeskrevet blad. Mange tror fejlagtigt, at der ikke sker så meget andet i fostertilværelsen end at babyen vokser rent fysisk og at den ikke rigtig sanser eller føler noget før efter fødslen.

Men ufødte babyer sanser, føler, lærer og påvirkes i høj grad i fostertilværelsen og under fødslen. Livmoderen er således babyens første læringssted. Der er en ny forståelse for, at betingelser i fosterperioden skaber grobunden for sundhed, robusthed, styrke og velvære for babyen i den videre liv.

I videoen her ved siden, uddyber jeg emnet og du lærer meget mere om, hvad du selv kan gøre for at babyens oplevelse af fødslen bliver god og din baby får dermed den bedste start på livet.

En video om hvordan babyen påvirkes til det liv den får

Se hvordan du giver din baby den bedste start på livet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

2 + 12 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0