Hvad er plukkeveer?

 

Måske er du nysgerrig efter at vide, hvad plukkeveer er? Eller måske er du i tvivl om mange, der er normalt at have? I denne artikel har jeg beskrevet, hvad de er og om de er farlige eller ej…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Hvad er plukkeveer?

Plukkeveer er livmoderens måde at træne op til fødslen på. Det er altså helt normalt. De fleste oplever først plukkeveer efter 24. uge eller hen mod slutningen af graviditeten.

Plukkeveer føles som om, livmoderen bliver stram eller hård, og de kan vare fra få sekunder til flere minutter. Det er en følelse som kommer krybende. De må ikke gøre ondt, og heller ikke være noget der kommer med bestemte tidsintervaller. Det skal heller ikke være noget, der varer over længere tid, tidligt i din graviditet.

Det betyder ikke, at du skal lægge dig på sofaen og vente, til du har termin. De fleste har brug for hvile, når de kommer hjem fra arbejde, så bare lyt til din krop og tag en pause, hvis det bliver nødvendigt. Så kan du stadigvæk sagtens dyrke motion og bevæge dig. Det er også normalt at have plukkeveer, mens du dyrker motion eller bagefter. De skal blot gå væk efter 1/2 – 1 time, når du slapper af efterfølgende…

plukkeveer, slap af og få ro på plukkeveerne

“Kan plukkeveer være farlige?”

Kan plukkeveer være farlige?

I nogen tilfælde kan tidlige plukkeveer give grund til bekymring. Hvis du før fulde 37. uge oplever, at du har mange plukkeveerne, skal du lægge dig ned og slappe af.

Hvor mange er så for mange? Det er svært at give et præcist tal for, men hvis du har en til to plukkerveer i timen, så er det fint. Hvis alle 24-48 plukkeveer kommer over en til to timer, er det for mange.

Det er dog typisk at have flere, når du kommer hjem fra arbejde og sætter dig for at slappe af. Efter 37.uge må du have alle de plukkeveer du har. Så er din livmoder bare ved at gøre sig klar.

For tidlig fødsel

Hvis du føler, at du har mange plukkeveer før fulde 37. uge, skal du lægge dig ned og slappe af en halv til en times tid. Så skal de gå væk.

Hvis de starter igen, så snart du prøver at komme op, skal du hvile mere. Hvis de tager til i interval (hvor ofte de kommer) eller styrken de klemmer med, eller hvis du mærker begyndende tyngdefornemmelse, skal du kontakte dit hospital.

Mærker du ingen plukkeveer?

Selvom du ikke mærke dine plukkeveer, så har du sikkert nogle til sidst i din graviditet. Du er bare ikke opmærksom på dem og det behøver du heller ikke være efter fulde 37. uge.

Langt de fleste gravide har dem, også selvom de ikke selv er klar over det.

Livmoderen træner jo til det store arbejde den skal igennem. De fleste tror bare, at det er babyen, der vender sig, når maven bliver hård. De bliver først klar over, at det er plukkeveer, hvis jordemoderen gør dem opmærksom på det. 

Er du i tvivl, om du har for mange plukkeveer?

Hvis du er i tvivl, om du har for mange eller hvis det ikke hjælper når du slapper af eller hvis de tager til i interval eller styrke, skal du altid kontakte dit fødested.

Har du brug for hjælp til at finde roen og troen på din krop, til at kunne slappe af og holde på din baby? Måske har du brug for at vide noget mere, om hvad din sindstilstand betyder for din baby, så du kan træffe de rette valg for jer? Så se videoen her under…

Vidste du, at din baby påvirkes allerede i din mave til det liv den får ?

Din baby kommer ikke til verden som et ubeskrevet blad. Mange tror fejlagtigt, at der ikke sker så meget andet i fostertilværelsen end at babyen vokser rent fysisk og at den ikke rigtig sanser eller føler noget før efter fødslen.

Men ufødte babyer sanser, føler, lærer og påvirkes i høj grad i fostertilværelsen og under fødslen. Livmoderen er således babyens første læringssted. Der er en ny forståelse for, at betingelser i fosterperioden skaber grobunden for sundhed, robusthed, styrke og velvære for babyen i den videre liv.

I videoen her ved siden, uddyber jeg emnet og du lærer meget mere om, hvad du selv kan gøre for at give din baby den bedste start på livet.

En video om hvordan babyen påvirkes til det liv den får

Har du brug for hjælp til at slappe af og slippe din bekymring?

– læs mere her…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

4 + 10 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0