Oxytocin – dit powerføde hormon

 

Hvis du kun skal lære noget om en ting før din fødsel – så lad det være det her! Det handler om hormonet oxytocin. Det kan du læse meget mere om i min artikel her under…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Og hvad er oxytocin så?

Måske har du hørt det omtalt som kærlighedshormonet? Det er nemlig det hormon vi udløser, når vi får orgasme. Men hormonet er meget mere end det.

Oxytocin kaldes også for fødehormonet.

Det er nemlig det hormon, der gør at vi får effektive veer. Det er også det hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen efter fødslen, og det hormon der sætter gang i nedløbsrefleksen, så du kan amme din baby. Oxytocin sørger også for, at du skaber tilknytning til dit barn efter fødslen.

Med andre ord: du ville ikke kunne føde eller amme uden oxytocin.

Jo mere oxytocin du har i kroppen under fødslen – jo letter og hurtigere går fødslen og du får mindre risiko for indgreb og komplikationer.

Nu tænker du måske – ja det er meget fint, men jeg kan jo ikke ændre på, hvor meget af hormonet jeg har i kroppen. Og Jo det kan du!

oxytocin, fødehormonet oxytocin,

“Hvad du kan gøre for at øge fødehormonet…”

Det handler om to ting

I bund og grund handler det om to ting: du skal føle dig tryg og du skal føle dig elsket.

Hvis du er utryg så starter kroppen med at producere adrenalin, og adrenalin og oxytocin arbejder ikke godt sammen.

Hvis du er meget stresset eller bange, så kan veerne altså stoppe. Hvis man bor i junglen, kan det jo være smart at veerne stopper, hvis der kommer en tiger, og man bliver bange og skal løbe væk.

Men I vores verden kan det være ret uhensigtsmæssigt. Fx oplever mange kvinder at veerne går i stå, når de kommer ind på hospitalet, fordi de blev lidt utrygge ved den nye situation og køreturen var måske lidt ubehagelig. Man kan synes det er lidt pinligt at komme ind på hospitalet og veerne er stoppet. Jordemødrene hører mange undskylde “jamen, der var altså virkelig gang i veerne derhjemme”. Men det er helt normalt.

Hvis veerne stopper, er det første man må spørge sig selv: “hvad er forandret?” og “hvordan kan vi ændre det?” Altså hvordan kan vi skabe mere oxytocin?

Hvis du som fødende føler dig utryg, så er det vigtig at sige det til jordemoderen.

Hvis du er hjemme, kan du ringe til fødegangen.

Øg oxytocin niveauet allerede i graviditeten

I graviditeten kan du gøre meget for at få en tryg fødsel. Det gør du ved at forberede dig godt, ved at være udhvilet og ved at have masser af kærligheds-/fødehormonet i kroppen i graviditeten.

Jo mere af hormonet du har haft i kroppen i graviditeten, jo nemmere er det for din krop at skabe hormonet under fødslen.

Så det er en god idé at starte allerede nu med at tænke over, hvordan du kan få en masse oxytocin. Under selve fødslen er der også ting du kan gøre for at booste hormonet. Men det er som sagt lettere, hvis du har gjort forarbejdet i gravidteten.

Hvorfor er oxytocin så vigtig for fødslen?

Måske du stadig er usikker på, hvorfor hormonet er så vigtig for din fødselsoplevelse? Eller du vil bare gerne vide, hvad du kan gøre for at øge niveauet allerede i din graviditet?

Det og meget mere besvarer jeg i denne video.

En video om Oxytocin og dens betydning for fødslen.

Hypnose lydfiler til at øge oxytocin allerede i din graviditet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

2 + 7 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0