De første graviditets tegn

 

Er du ekstra træt? Eller har du  meget kvalme? Begge dele er helt normale tegn på, at du er gravid. Du kan læse meget mere om graviditets tegn i artiklen, som jeg har skrevet herunder…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

De første graviditets tegn

Du har først ægløsning omkring 14 dage efter sidste menstruation og derfor kan ægget først blive befrugtet derefter.

I de første uger mærker du sandsynligvis ingen forskel fra før. Det kan godt være lidt frustrerende, ikke at vide om man er gravid endnu, men du må væbne dig med tålmodighed. De fleste graviditetstest kan først fastslå, om du er gravid, når du er gået mindst en uge over tid. Stort set ingen har tegn på graviditet på dette tidspunkt.

Har du husket folinsyre?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager et dagligt tilskud af folinsyre på 400 mikrogram fra din graviditet planlægges til udgangen af 12. graviditetsuge. Det er dog ikke skadeligt at fortsætte herefter. Folinsyre er et B-vitamin, som mindsker risikoen for, at dit barn bliver født med rygmarvsbrok eller lav fødselsvægt. Folinsyre findes især i grønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål.

tegn på graviditet, graviditetstest, er du gravid

“Det er kun meget få, der kan mærke tidlige tegn på graviditet… “

Tidlige tegn på graviditet

Det er kun meget få, der kan mærke tidlige graviditets tegn. Nogle kan dog mærke en forskel i deres krop, som gør, at de tror, de måske er gravide. Hvis du oplever en lille blødning i slutningen af 4. uge kommer den med største sandsynlighed fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og begynder at grave sig ned i livmoderens slimhinde. Selvom blødningen ofte er meget svagere end en menstruation kan den godt forveksles med en menstruation.

Måske kan du mærke en lille ændring i din krop, når du er gået en uge over tid? Du skulle nu have haft din menstruation, hvis du ikke var gravid. Hvis du er heldig, kan en graviditetstest fastslå, at du er gravid. Men fortvivl ikke, hvis den forsat er negativ, det kan godt ændre sig på den næste uges tid. Det er sikkert bare for tidligt til at testen kan registrere noget endnu.

Av for… Har du også fået ømme bryster?

Et af de første symptomer på graviditet, som de fleste mærker, når de er gravide, er brystspænding. Det kan være en lille spænding eller en større. Nogle få er meget ømme i deres bryster. Brystspændingen varer ofte frem til, du begynder at mærke små puf fra dit barn – som små sommerfugle i underlivet. Selvom du føler dig gravid med alle de forandringer, der sker i din krop, er det svært for dine omgivelser at se det på dig. Din livmoder vokser støt, og måske er du nødt til at hele tiden at skulle have et toilet i nærheden, fordi du føler, at du konstant skal tisse eller har kvalme og/eller trang til at kaste op.

Er du træt?

Det er helt normale graviditets tegn på dette stadie af graviditeten. Du mærker måske nu, at du bliver mere træt og har brug for mere hvile. Din partner kan godt blive noget overrasket over, hvor meget du pludselig har brug for at sove. Det er fordi, at det at producere et barn er ligesom et fuldtids arbejde for din krop og har du et job ved siden af, så har du nu to fuldtidsjobs!

Tag i mod den hjælp du kan få

Din krop er på overarbejde, og derfor er det en god idé at få så meget hvile som muligt. Din partner må måske tage mere over på hjemmefronten, så du kan få hvilet. Det kan også være, at du er en af dem, der er så uheldig at komme til at lide af graviditets kvalme. Det starter også her omkring eller er måske allerede startet. Hvis du kommer til at lide meget af kvalme og/eller trang til at kaste op, er hvile, noget af det vigtigste du kan gøre. Kvalme er et af de mest almindelige graviditets symptomer.

Har du smerter eller ømhed i underlivet?

Hvis du føler smerter eller ømhed i underlivet, nærmest som jag i lysken, er det fordi livmoderen vokser og derfor trækker i de ledbånd, som den er fikseret i inde i maven. Dette kaldes ligamentsmerter. Omkring 8.uge i din graviditet skulle du have haft din anden menstruation, og du kan derfor opleve en mindre pletblødning, uden at der er noget i vejen. Får du derimod tiltagende smerter og blødning, bør du kontakte egen læge.

Det første lægebesøg i den tidlige graviditet

Det er også omkring 8.uge, du skal til første lægeundersøgelse og have optaget vandrejournal og taget doubletest til brug ved nakkefoldscanningen. Doubletesten tages, fra du er otte uger henne. Husk at du ved nogen fødesteder selv skal booke tid til nakkefoldscanningen i 12. til 14. uge.

Andre tegn på graviditet efter 8. uge

Du er sikkert stadig træt. Du bør sørge for, at du får nok væske og spiser det du har lyst til. Det kan selvfølgelig ikke kun være slik, chokolade og flødekager, det er ikke god næring for din baby at vokse af. Prøv dig frem og find noget du godt kan spise, som også er sundt for jer begge. Husk at drikke ca. ½ l mælk om dagen. Babyen har brug for den ekstra kalk til bygge knogler af.

Du kan føle dig oppustet om aftenen og er måske stille og roligt begyndt at tage på. Mængden af blod i din krop stiger, og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved for eksempel at få næseblod eller bløde fra tandkødet. Nogle få har stadig kvalme på dette tidspunkt, men det er et af de graviditets symptomer, som plejer at forsvinde senest omkring 12.-13.uge. Ganske få har kvalme gennem hele graviditeten.

Hvis du stadig døjer med kvalme, kan lydfilen til kvalme sikkert hjælpe dig

– læs mere her

Vidste du, at din baby påvirkes allerede i din mave til det liv den får ?

Din baby kommer ikke til verden som et ubeskrevet blad. Mange tror fejlagtigt, at der ikke sker så meget andet i fostertilværelsen end at babyen vokser rent fysisk og at den ikke rigtig sanser eller føler noget før efter fødslen.

Men ufødte babyer sanser, føler, lærer og påvirkes i høj grad i fostertilværelsen og under fødslen. Livmoderen er således babyens første læringssted. Der er en ny forståelse for, at betingelser i fosterperioden skaber grobunden for sundhed, robusthed, styrke og velvære for babyen i den videre liv.

I videoen her ved siden, uddyber jeg emnet og du lærer meget mere om, hvad du selv kan gøre for at give din baby den bedste start på livet.

En video om hvordan babyen påvirkes til det liv den får

Se hvordan du giver din baby den bedste start på livet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

15 + 15 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0