Gravid og motion

Du er måske i tvivl om, du kan træne, som du plejer, når du nu er gravid? Om det er okay at forsætte helt, som du plejer? Eller om der er noget du skal være særligt opmærksom på? Og om der er noget du kan gøre for at holde din muskelmasse ved lige frem mod fødslen?

Og ja, der noget motion du skal passe på med og andet som er helt ok. Mængden af motion som gravid er også noget, du kan læse mere om her. Samtidig er den gode nyhed, at at du ikke behøver at være en superatlet for at få en god fødselsoplevelse. Der skal i virkeligheden ikke så meget til for at undgå komplikationer i graviditeten og forberede din krop til fødslen.

Det kan du alt sammen læse meget mere om i min artikel her under…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Er du bange for motion som gravid?

Kredsløbet hos en normal gravid kvinde ligner kredsløbet hos en fysisk aktiv kvinde, der ikke er gravid. Generelt er der ikke fundet sammenhæng mellem fysisk aktivitet under graviditeten og risiko for abort. Det er derfor en rigtig god idé, at du motionerer regelmæssigt. Sundhedsstyrelsen anbefaler anbefaler alle også gravide at dyrke 30 min motion om dagen – hvis din graviditet forløber normalt og din læge ikke har frarådet det.

(Du skal dog være mere påpasselig med langvarigt stående arbejde, være opmærksom på pludselige og tunge løft samt langvarigt arbejde i foroverbøjet stilling.)

Undgå sport med stød eller slag

Derudover skal du være påpasselig med alt sport, hvor der kan forekomme stød eller slag i maven. Det bør helt undlades, når du kommer lidt længere hen end graviditetens første uger.

Læs mere om hvorfor motion som gravid er godt og hvad du ellers skal være opmærksom på længere nede på siden 

 

gravid og motion, dyrk motion som gravid,

“Gode mavemuskler gør det nemmere at føde baby…”

Gravid og motion

Hvis du har dyrket motion før du blev gravid

Hvis du er vant til at dyrke motion, kan du bare forsætte som du plejer, når du blot undlader ovenstående motionsformer.

Du bør dog ikke forsøge eller have ambitioner om at forbereder din form yderligere. Samtidig skal du nok også forberede dig på, at din maximale ydeevne går ned i slutningen af graviditeten. Det skyldes at babyen bliver tungere og fylder mere, så der bliver mindre plads til dine lunger, og dit ilt niveau derfor kan gå lidt ned.

Hvis du ikke rigtig har dyrket motion før

Det er nemt bare at lægge sig på sofaen, hvis du ikke har dyrket motion før, er utilpas i starten af graviditeten, er træt, når du bliver gravid. Men motion er vigtig både for din kommende fødsel, dit og din babys helbred.

Hvis du nu har besluttet dig for at komme i gang, er det vigtigt, at du starter roligt op på motion som gravid.

Nu kan det jo være svært for nogle at træne, men de fleste kan gå ture. Start med at gå en lille tur og øg gradvis længden gerne til du kan holde til at gå flere timer ad gangen. Eller svøm en time ad gange eller lav vandarobic en time.

Du kan også lave HIIT træningsøvelser. Øvelserne tager bare 10 min og hvis du bare kan gøre det 3 gange om ugen, så holder du din muskelmasse ved lige og gør du det hver dag, som forbedres muskelmassen lige frem.

Jeg har lavet en video om HIIT træning for gravide, som ligger nederst under artiklen, sammen med et 10 minutters træningsprogram for dig som er sengeliggende eller bevægelsesindskrænket. Så nu kan du nemt forberede din krop til fødslen. Se længere nede ▼

Hvorfor er det godt med motion som gravid?

Motion som gravid mindske risikoen for komplikationer

Fordelene ved at holde sig i god form under graviditeten er mange i følge Sundhedsstyrelsen følgende:

For moderen:

  • Mindsker rygsmerter, forstoppelse, hævelse og oppustethed
  • Forebygger forhøjet blodtryk og mindsker risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning
  • Nedsætter risiko for at udvikle graviditetssukkersyge
  • Mindsker vægtstigning
  • Fører til, at dit humør bliver bedre, du får mere energi, bedre nattesøvn
  • Reducerer forekomst af komplikationer under fødslen
  • Medvirker til hurtigere at komme sig efter fødslen
  • Øger selvværd og nedsætter risiko for fødselsdepression
  • Øger ikke risikoen for at føde for tidligt – hvis graviditeten er normal

For barnet:

  • Færre børn er overvægtige ved fødslen
  • Uændret antal børn er undervægtige ved fødslen

Et generelt råd er, at den gravide selv skal være opmærksom på, om alting føles normalt. Hvis du er i tvivl tal da med din læge.

Vigtigheden af at forberede din krop til fødslen

Hvorfor er det så vigtigt at være i form, og have forberedt din krop ved at dyrke motion som gravid, når det er livmoderen der skal lave arbejdet? Fordi en muskel, der skal arbejde godt, har brug for ilt. Når du er vant til at dyrke motion, er dine lunger vant at optage godt med ilt. Hvis livmoderen ikke får ilt nok syre den til, hvilket giver smerte.

Derudover skal dine ben og arme også kunne bære dig i muligvis mange timer. Hvis du er vant til at stå og gå, kan du klare mere før du bliver træt. Når du bliver træt falder din smertetolerance også og du får hurtigere ondt.

Træn også ryg og mavemuskler, når du vil forberede din krop til fødslen

Det kan også være en god ide at lave nogle øvelser som styrker din ryg og mave, da det er den del af din krop som bliver mest belastet undervejs i graviditeten, som babyen vokser sig større.

Derudover bliver du glad for at dine mavemuskler er stærke, når du skal presse din baby ud, da det går meget nemmere, hvis du har gode mavemuskler. Det eneste du skal være opmærksom på, hvis du laver mavebøjninger er at du ikke kommer for højt op med skuldrene fra gulvet, efter dine mavemuskler har delt sig.

Det kan du nemt tjekke selv. Når du kigger hen over din mave, når du løfter skuldrene fra gulvet og spænder op i mavemusklerne og bøje dig frem mod dine knæ, så skal maven stadig have en blød runding. Den må ikke ligne en Tuborg klamme:

Hvis dine mavemuskler ser ud som Tuborg klammen er du kommet for højt op og presser dine tarme op mellem de adskilte mavemuskler, hvilket ikke er godt.

Vejrtrækningsteknikker og afspænding er også vigtig, som forberedelse af din krop til fødslen

Du kan også med fordel træne vejrtrækningsteknikker og afspænding i graviditeten. Og hvorfor så det? Livmoderen arbejder mest effektivt, hvis du er afslappet. Derudover føles smerten meget stærkere, hvis du spænder.

Det kan du læse meget mere om i min artikel Forbered din krop til fødslen.

 

HIIT og Motion for sengeliggende

Du kan lave HIIT træning 3-5 gange om ugen – det tager kun ca.10 min – se videoen her ved siden af. Du kan eventuelt kombinere HIIT træningen med Motionen for sengeliggende, hvis du trænger til mere. 

Men ellers er den video til dig som har indskrænket bevægelighed eller er sengeliggende og trænger til inspiration til, hvad du kan gør for at holde din fysisk ved lige. Disse øvelser kan du med fordel også gøre 3-5 gange om ugen og de tager også kun 10 min.

Så tjek videoerne ud og få lidt inspiration til nem og hurtig træning, som holder din muskelmasse ved lige, så du kan stå fysisk stærkt til fødslen og få forberedt din krop. Disse videoer er bare inspiration til, hvordan du kan forbered din krop til fødslen. Du kan i virkelighed gøre det, du synes føles godt til at forberede din krop.

Den mentale del, samt afspænding og vejrtrækning kan du få hjælp til gennem mine lydfiler. Bare følg linket herunder…

HIIT træningsprogram af max 10 min varighed.

Motion for sengeliggende af max 10 min varighed

Lydfiler som forbereder din krop og øger oxytocin

– læs mere her…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

12 + 1 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

 

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0