Graviditets uge 12+0 til 12+6

 

Måske er du nysgerrig efter at vide, hvordan din baby udvikler sig i graviditets uge 12+? Og hvad der sker med dig og din krop i denne uge? Eller måske vender du tilbage for at finde mere information? Hvor om alting er, så har jeg her beskrevet, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Din baby er færdigdannet i graviditets uge 12+, men vil ikke kunne overleve udenfor livmoderen endnu

Du træder nu ind i anden trimester, som starter i graviditets uge 12+.

Ved begyndelsen af anden trimester er de fleste organer anlagt, og din baby vokser nu med fuld fart. Din baby øger sin længde fra 5,5 cm til 35 cm i slutningen af andet trimester (28. uge). Babyen ligger sammenfoldet inde i livmoderen og strækker sig kun ud, når den bevæger sig rundt eller sparker. I slutningen af denne uge kan man se de linjer på fingerspidserne, som kommer til at danne fingeraftrykkene.

Fosterets øjne er nu rykket længere op på siden af hovedet. Hovedet målt fra øre til øre er nu ca. 20 mm. bredt.

Selvom fosteret stort set er færdigdannet og blot skal vokse nu, vil det ikke kunne overleve udenfor din livmoder endnu. Lever og milt overtager funktionen med at fremstille blodlegemer. Fosterets svedkirtler er dannet, selvom det ikke kan svede så længe det ligger i livmoderen. Alle knoglerne består endnu stadig kun af brusk, men vil løbende blive erstattet af faste knogler.

Er du gravid med en pige, vil hendes æggestokke nu indeholde alle de æg, hun nogensinde vil få.

Barnet måler nu cirka 12 cm fra hoved til fod og vejer i slutningen af graviditets uge 12+  cirka 70 g.

graviditets uge 12, graviditets uge 12+, nakkefoldsscanning

“Har du fortalt, at du er gravid til andre endnu…?”

Har du fortalt om din graviditet endnu?

Nu er den første tredjedel af din graviditet gennemført. Det er nu tid til at tage hul på 2. trimester i graviditeten. Måske du også mærker en større ro, fordi de første 12 uger af graviditeten med den største abortrisiko er overstået. Nu kan du måske virkeligt tro på, at du gravid og baby vokser, specielt hvis du tidligere har oplevet ufrivillig abort. Du oplever sandsynligvis også, at du er mindre træt og har mere overskud nu.

De fleste oplever 2. trimester, som den bedste tid i graviditeten. De har igen energi og overskud, kvalmen er væk og baby fylder ikke så meget, så du har stadig fuld bevægelsesfrihed.

Risikoen for at få en spontan abort er nu væsentlig mindre. Man ser de fleste aborter indenfor de første 3 mdr. Måske er det i denne uge, du skal have lavet en nakkefoldsscanning? Den tages bedst i 11.-13. graviditets uge.

Hvis I endnu ikke har afsløret hemmeligheden om familieforøgelsen, vil det måske være et godt tidspunkt, før folk omkring dig begynde at undre sig over, om du mon er gravid eller bare har levet ekstra godt det sidste stykke tid!

Hvor skal du føde?

Der er frit sygehusvalg i Danmark, hvilket i betyder, at du kan vælge at gå til kontroller og føde på et hvilket som helst sygehus i Danmark. Dog kan sygehuset afslå at modtage dig, hvis de kan se, at der på det pågældende tidspunkt vil være fyldt op med gravide fra deres eget optageområde. Det kan i praksis betyde, at du ikke har andre sygehuse at vælge, end det sygehus der hører til dit område.

Ifølge lovgivningen har du også ret til at føde hvor du vil. Derfor kan du også føde på fødeklinik eller hjemme. Og du har ret til en jordemoder – uanset hvor du ønsker at føde. Din jordemoder har pligt til at informere dig om mulighederne. Undersøg eventuelt på nettet, hvilket hospital, der tilbyder hvad. Der kan være stor forskel. Blandt andet kan der være forskel på hvilke former for smertelindring der tilbydes, hvor længe man kan blive efter fødslen, og om faren kan overnatte.

Hvis du er blevet nysgerrig på hjemmefødsel og gerne vide mere, så har jeg skrevet en artikel om emnet. Her beskriver jeg, hvad der skal til for at du kan føde hjemme og hvad du skal være opmærksom på. Du kan læse artiklen her.

← Forrige uge                         Uge 13+0 →

Min bedste råd mod graviditetsgener…

Din graviditet skal være en dejlig oplevelse. Men sådan er det desværre ikke for alle…

Er du en af dem, som går og lider under en eller anden gene, så se denne video. Jeg giver dig her alle mine bedste råd mod graviditetsgener – både til kvalme, manglende energi, forskellige smerter. Måske kan du finde et råd, du ikke havde tænkt over, som lige kan hjælpe dig videre?

Hvis du, efter du har prøvet rådene af, stadig har problemer bør du prøve at se om der ikke er en lydfil, som kunne hjælpe dig. Dit sind kan så meget, også hjælpe dig til at få det bedre… Nemt, bekvemt og ubesværet!

 Videoen om mine bedste råd til graviditetsgener

Vil du også have en graviditet fyldt med velvære og nydelse?

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

10 + 15 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0