Graviditets uge 9+0 til 9+6

 

Måske er du nysgerrig efter at vide, hvordan din baby udvikler sig? Og hvad der sker med dig og din krop i denne uge? Eller måske vender du tilbage for at finde mere information?

Hvor om alting er, så har jeg her beskrevet, hvad du kan forvente på lige i dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling graviditets uge 9+…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Din babys ansigt er næsten færdigdannet i uge 9+

Din baby kan nu kaldes for et foster. I slutningen af graviditets uge 9+ er alle indre anlæg færdigdannet og så skal det bare vokse og udvikle sig resten af graviditeten.

Ansigtet er nu næsten færdigdannet. Øjnene er på vej ind mod midten, ganen tager form og der er kommet anlæg til kommende tænder og smagsløgene udvikles.

Moderkagen er fuldt udviklet

Moderkagen er nu fuldt udviklet i bgraviditets uge 9+. Den vil dog stadig vokse i takt med fosteret. Fosteret afleverer kuldioxid og affaldsstoffer, som via blodet pumpes gennem navlestrengen ud i moderkagen. Her udveksles det med ilt og næringsstoffer som bringes tilbage gennem navlestrengen til fosteret.

Din baby måler nu 30 mm og gestationssækken måler 45 mm. Din baby vejer ved udgangen af 10. uge cirka 4g. Mængden af fostervand er nu ca. 35 ml.

Har du fået lyst syltet agurker eller noget andet? De og de andre forandringer i din krop i uge 9+ kan du læse om længere nede ▼

graviditets uge 9+, gravid uge 9+, graviditetsuge 9+

“Puha…begynder din bukser at stramme…?”

Kan du stadig passe dine bukser?

Det er vidt forskelligt, hvor meget kvinder tager på i løbet af en graviditet. Selvom du måske ikke rigtig har taget på endnu, kan dine bukser godt begynde at stramme, fordi livmoderen stille og roligt får brug for mere plads til at vokse på.

Du kan også godt opleve, at du bliver oppustet. På trods af at du normalt ikke har tendens til forstoppelse, kan du også godt opleve at have mere træg mave, mens du er gravid, da musklerne i din mavesæk og tarmene arbejder langsommere. Hvis du har tendens til forstoppelse, skal du drikke rigeligt – gerne 2-3 liter om dagen – og helst gerne vand. Spis groft brød og masser af frugt og grøntsager. Svesker og alternativt rosiner kan sætte gang i maven.

Sørg også for at dyrke motion og gerne 30 minutter om dagen. Det sætter gang i fordøjelsen. 2 spsk. “HUSK” drysset på din morgenmad, kan også hjælpe på forstoppelse og hold din peristaltik i tarmene i gang. Sidst, men ikke mindst, bør nævnes, at du bør tage dig god tid, når du går på toilettet.

Det kan være en god idé at tage jerntilskud nu

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du dagligt indtager 40-50 milligram jern fra 10. uge i din graviditet. Jerntilskud kan også medvirke til forstoppelse. Du kan evt. prøve forskellige mærker, da man kan reagere forskellige på de forskellige former for tilskud. Spørg din læge eller jordemoder til råds.

Har du fået en ustyrlig trang til makrelsalat eller syltet agurker i uge 9+?

Der findes en helt speciel spiselyst, som hedder “Pica”.  Pica er, når du får lyst til at spise helt særlige madvarer og tilmed i store mængder, når du er gravid.

Der er ikke redegjort for, hvorfor denne lyst opstår, men teorier foreslår, at det kan skyldes en decideret mangel.

Den er sjælden denne lyst nu om dagen, men i tidligere tider, da din mormor og hendes mor var gravide, var den ret udbredt. Sikkert fordi de ikke fik alle de vitaminer og mineraler, de havde brug for under en graviditet.

Undgå alkohol og rådgiv dig med læge, inden du tager medicin allerede fra nu i uge 9+

Medicin og alkohol overføres gennem blodet og over i fosteret. Det er derfor vigtigt at undgå medicin og alkohol i graviditeten. Der er dog noget medicin som ikke udskilles og går over i moderkagen. Spørg din læge eller din jordemoder til råds, om hvad du må indtage og hvad du ikke må indtage. Det gælder også før du indtager helsekost.

← Forrige uge                         Uge 10+0 →

Din indre rejse mod moderskabet…

Din baby kommer til at forandre livet, som du kender det.

Måske tænker du på om moderkærligheden bare kommer som et trylleslag, når du føder? Måske har du meget kvalme og dårlig samvittighed over at du “bare” ligger på sofaen, når du har fri?

De tanker, følelser og bekymringer, som du kan opleve undervejs, samt gode råd til, hvornår du kan fortælle, at du er gravid til andre, de mærkelige drømme du kan have og fødslens betydning for starten med babyen, er nogle af de emner jeg kommer ind på i videoen her ved siden af. Hvis du gerne vil blive klogere på din rejse mod moderskabet, så tjek videoen ud…

En video om din indre rejse mod moderskabet

Se hvordan du får en nydelses- og omsorgsfuld rejse mod moderskabet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

8 + 6 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

 

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0