Graviditets uge 16+0 til 16+6

 

Måske er du nysgerrig efter at vide, hvordan din baby udvikler sig? Og hvad der sker med dig og din krop i graviditets uge 16+? Eller måske vender du tilbage for at finde mere information? Hvor om alting er, så har jeg her beskrevet, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling…

Anne Juul Wallin

Jordemoder, akupunktør, psykoterapeut og master i hypnose

Babyens udvikling i graviditets uge 16+

Baby øver sig i at trække vejret

Din baby vokser nu knap så hurtigt som hidtil. Babyens hoved begynder nu at være mere i proportion med kroppen. Øjnene er endnu lukkede, men øjenvipper og øjenbryn har vokset sig længere.

Hjertet pumper blod rundt, og lungerne begynder at udskille fostervand.

Brystkassen hæver og sænker sig, når babyen øver sig på at trække vejret.

Meconium m.m.

Fostervandet som jo også indeholder udsondret urin, bliver renset og udskiftet en gang i døgnet af livmoderen. De resterende affaldsstoffer bliver opbevaret i babyens indvolde og kommer ud som meconium, når babyen er født. Meconium er den første afføring.

Navlesnoren er spiralformet og elastisk, så det kan ske, at der blive slået en knude på den, af de mange bevægelser, uden at det har nogen betydning.

Babyen bevæger sig med rytmiske bevægelser, men kommer der en høj lyd udefra nu, kan det give et ekstra lille spjæt.

Der dannes nu et lille varmeregulerende fedtlag under huden, som skal hjælpe med at give energi og holde på varmen.

Mængden af fostervand er nu omkring 200 ml. I slutningen af ugen måler barnet cirka 17 cm fra hoved til fod og vejer omkring 180 g.

Læs mere længere nede på siden

graviditets uge 16+, sodavandbobler, babyens bevægelser i 16 uge

“Sodavandsbrus eller bobler i maven…?”

Hvad sker det fysisk med dig i graviditets uge 16+

Mærker du bobler?

Nogle få kvinder begynder at mærke små bobler eller sodavandsbrus i maven. Første gang er du måske lidt usikker på, om det blot var dine tarme, men pludselig mærker du det måske igen, og så igen lidt senere. Så er det sandsynligvis din lille babys spjæt med arme og ben, du begynder at kunne mærke. De fleste kvinder må dog være tålmodige lidt endnu. Mange mærker først liv omkring 20.-24. uge.

Livmoderen går ca. halvvejs op mellem kønsbenet og navlen.

Er du begyndt at snorke?

Selv om du aldrig har snorket før, kan det være, at du begynder på det nu. På grund af hormonpåvirkningen under din graviditet kan dine slimhinder hæve op, og det kan derfor føles som om, du er konstant forkølet. Det kan hjælpe med et pust fra en saltvandspray, lige før du skal sove.

Nogle oplever en øget mængde udflåd eller eventuelt svamp under graviditeten, hvilket er helt normal, da du har ændret pH-værdien i skeden. Det kan hjælpe med mælkesyretabletter, som kan købes på apoteket.

Du bør undgå solbadning under din graviditet, da det øger risikoen for brune pletter på huden. Disse brune pletter skyldes en øget pigmentering, som kommer på grund af øget hormonproduktion. Denne pigmentering kan lettere giver brune pletter på huden – især i ansigtet. Du kan endda risikere, at nogle af pletterne bliver ved med at være der, selv når du har født. Oftest forsvinder pigmenteringen dog helt eller mindskes efter fødslen. Husk hvis du solbader alligevel at bruge høj solfaktor og ikke ligge mange timer i solen. Hvis du syntes det er varmt, så syntes din baby det er endnu mere varmt! Så søg skygge ofte eller køl af i vand.

Bevægelse er godt allerede fra graviditets uge 16+

Du kan påvirke din kommende fødsel positivt gennem bevægelse. Når du dyrker motion i din graviditet, udskiller din krop endorfiner. Undersøgelser har vist, at en kvinde der er gravid og dyrker motion har et højere endorfinniveau end en gravid, som ikke gør.

Den øgede endorfinproduktion virker smertelindrende og medvirker til, at du oplever fødslen mindre smertefuld, end hvis du ikke har dyrket motion. God form øger dit potentiale for at klare den fysiske udfordring, som fødslen også er.

Så hvis du ikke er kommet i gang, så er det bare med at finde en motionsform som passer dig. Og når du finder den motion, der passer dig, kan du forsætte hele vejen igennem din graviditet…

Du kan også få inspiration og se mine to videoer om nem og hurtig motion – max 10 min, som holder din muskelmasse ved lige. Motion som du kan gå i gang med nu i graviditets uge 16+. Du finder videoerne og inspirationen her.

← Forrige uge                         Uge 17+0 →

Din indre rejse mod moderskabet…

Din baby kommer til at forandre livet, som du kender det.

Måske tænker du på om moderkærligheden bare kommer som et trylleslag, når du føder? Måske har du meget kvalme og dårlig samvittighed over at du “bare” ligger på sofaen, når du har fri?

De tanker, følelser og bekymringer, som du kan opleve undervejs, samt gode råd til, hvornår du kan fortælle, at du er gravid til andre, de mærkelige drømme du kan have og fødslens betydning for starten med babyen, er nogle af de emner jeg kommer ind på i videoen her ved siden af. Hvis du gerne vil blive klogere på din rejse mod moderskabet, så tjek videoen ud…

En video om din indre rejse mod moderskabet

Se hvordan du får en nydelses- og omsorgsfuld rejse mod moderskabet

– læs mere…

Har du nogle spørgsmål?

Så skriv til mig her:

1 + 1 =

Du kan også sende en sms 

+45 51920412

Email

lyd@aku-kur.dk

Åbningstider for lyd-kur.dk

Døgnåben

Åbningstider for klinikken Aku-kur

Efter aftale – send en sms, hvis du ønsker en tid.

Du kan læse mere om de forskellige behandlinger, du kan modtage i min klinik på www.aku-kur.dk

Lydfiler i din kurv
  • Din kurv er tom
0